Zašto je važno da na vreme kažete NE bolu

Zašto je važno da na vreme kažete NE bolu

Ljudska bića su oduvek doživljavala bol kao nešto neprijatno i pokušavala da nađu načine da ga efikasno ublaže. Važno je da lečenje započnete dovoljno rano, kada još uvek možete da koristite male doze za brzo i efikasno otklanjanje bola. Sa razvojem nauke razvijeni su i mnogi lekovi koje možemo da koristimo da bismo rekli NE bolu.

Ako ne otklonimo bol čak i kada je on ispunio svoju primarnu biološku funkciju (ne predstavlja više signal upozorenja na bolest koja se razvija u organizmu ili nas štiti od spoljnih nadražaja), rizikujemo da postane jači i teži za ublažavanje. Neki ljudi veruju da će na osnovu jačine bola znati koliko je njihovo stanje zaista teško, zato se odlučuju da ne preduzmu ništa i da je bez potrebe trpe. Ako se uzrok bola može otkloniti, treba da preduzmemo sve što možemo da ga otklonimo. Ako uzrok ne može da se eliminiše, moramo da se izborimo sa bolom. Većina lekova protiv bolova u potpunosti eliminiše blag bol, ali su samo delimično efikasni protiv jakog bola. Imaju tendenciju da jak bol pretvore u podnošljiv i daju nam mogućnost da potražimo pravu vrstu pomoći. Uprkos uzimanju lekova protiv bolova, bol zadržava svoju funkciju signaliziranja na opasnost ili bolest, ali značajno poboljšava kvalitet našeg života.

Pročitajte i Šta je bol

Ako predugo čekamo pre nego što ublažimo bol, rizikujemo da on pređe u hroničan. U tom slučaju, bol gubi svoju biološku zaštitnu funkciju i postaje bolest za sebe, koju takođe treba lečiti kao i svaku drugu. Lečenje je komplikovano i ima negativan uticaj na pacijenta i društvo.

Ako se uzrok bola može otkloniti, treba da preduzmemo sve što možemo da ga otklonimo. Ako uzrok ne može da se eliminiše, moramo da se izborimo sa bolom.

Zašto je važno da na vreme kažete NE bolu
Bol nalgesin banner

Bol je kao napast.

Zaustavite ga pre nego što se pojača.

Nalgesin® S. Brzo rešenje za bol.

VIŠE

Zašto vas boli?

Nosilac dozvole za lek:
KRKA-FARMA D.O.O. BEOGRAD,
Jurija Gagarina 26/V/II,
Beograd

Doziranje:
Uobičajeno doziranje je 1 tableta na svakih 8 do 12 sati.
Ukoliko je potrebno, kao početna doza se mogu uzeti 2 tablete, a ako simptomi i dalje traju može se uzeti još po jedna tableta nakon 12 sati. Ne sme se uzimati više od 3 tablete za 24 sata.Deca uzrasta iznad 12 godina sa telesnom masom preko 50 kg.

Način primene:
Lek Nalgesin® S se uzima oralno, najbolje tokom ili neposredno nakon obroka sa dosta vode ili mleka.

Obaveštenje
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama,merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom, ili farmaceutom.

Krka, d. d.

Sva prava zadržana. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto