Bol u leđima

Bol u leđima

Bol je obično akutan i nestaje za 2 do 3 nedelje.

Svi osete bol u leđima makar jednom u životu, dok je bol u cervikalnom delu kičme (bol u vratu) ređi. Približno je 8 od 10 osoba imalo sličan problem najmanje jednom u životu.

Obično nije izazvan nikakvom bolešću, već lošim navikama (lošim držanjem, naglim pokretima, stresom itd.). Često može da se pogorša zato što ga ne shvatamo dovoljno ozbiljno.

Bol u kičmi retko postane hroničan, tj. ne traje više od 3 meseca i ne postane stanje po sebi. Međutim, ako se to dogodi, lečenje bude komplikovanije i dugo traje.


Bol u leđima obično nastaje zbog loših pokreta i stresa

Bol u leđima može da potiče iz različitih struktura u kičmi: mišića, tetiva, ligamenata, zglobova, kostiju, pokosnice, međupršljenskih diskova ili nervnih struktura.

Akutni bol se obično nastaje kao posledica povrede prilikom podizanja teškog tereta ili naglog lošeg pokreta. Često ga prouzrokuje stres koji dovodi do napetosti mišića leđa, što izaziva ili pogoršava bol u leđima.


Druge loše navike koje mogu da pogoršaju bol u leđima

nepravilno držanje

nepravilno držanje

gojaznost

gojaznost

neudobno sedenje

sedenje na niskim, mekim sedištima

podizanje teških predmeta

podizanje teških predmeta

dugo sedenje

dugo sedenje, vožnja ili ležanje

Hronični bol u leđima često prouzrokuju degenerativne promene na kičmi, koje se manifestuju kao promene na malim zglobovima pršljenova ili međupršljenskim diskovima.

Glavni uzrok oštećenja međupršljenskih diskova je prerano starenje. Ove promene se pre ili kasnije mogu javiti kod svakoga, mogu biti manje ili više izražene i mogu, a ne moraju, da prouzrokuju probleme.


Šta možete da uradite ako patite od bola u leđima

fizička aktivnost

Može biti korisna redovna fizička aktivnost, kao što je hodanje ili plivanje, kao i vežbe za opuštanje i jačanje mišića leđa.

odmaranje

Odmaranje može da koristi samo kada imate jake bolove, ali ne i kada su blagi.

tople i hladne obloge

Tople i hladne obloge.

masaža

Masaža ima terapeutsko dejstvo, kao i vežbe za istezanje i jačanje mišića.

lekovi protiv bolova

Ako vas bolovi iscrpljuju, obavezno uzmite lekove protiv bolova i nastavite u najvećoj mogućoj meri sa uobičajenim fizičkim aktivnostima. To će pomoći u sprečavanju gubitka mišićne mase i ojačaće mišiće leđa.

lekar

Ako imate jake bolove, koji ne prolaze nakon jedne ili dve nedelje, morate da razgovarate sa lekarom. Ovo važi i u slučajevima bolova nakon pada, udarca ili saobraćajne nesreće i ako počnete da gubite osećaj dodira u nogama i imate manje snage u mišićima nogu.

Nalgesin® S za bol u leđima

Nema svrhe da trpite jednostavan kratkotrajan bol u leđima i dozvolite da on negativno utiče na vaš život. Obavezno uzmite Nalgesin® S i rešite se bola na vreme. Tako povećavate verovatnoću da vam kasnije neće trebati veća doza.

Brz početak delovanja

Nalgesin® S brzo ublažava blag do umeren bol u leđima. Aktivni sastojak leka Nalgesin® S je naproksen (u obliku natrijumove soli). On se brzo razlaže i omogućava brzo rešenje za bol.

Dugotrajno dejstvo

Prednost leka Nalgesin® S je njegovo dugotrajno delovanje, što znači da je dovoljno da ga uzimate na 8 ili 12 sati. To je bitna karakteristika kada imate bolove u leđima, zato što tada lečenje obično traje duže. Dugotrajno dejstvo leka Nalgesin® S vam omogućava da spavate bez bolova, što znači da možete dobro da se odmorite tokom noći.

Antiinflamatorno dejstvo

On ima i antiinflamatorno dejstvo i olakšava ne samo bol, već i upalu.

Uobičajena doza je 1 tableta na 8–12 sati. Pošto je bol u leđima obično jakog intenziteta, možete prvo da uzmete dvostruku dozu – 2 tablete leka Nalgesin® S istovremeno ili u razmaku od jednog sata. Nakon 8–12 sati nastavite lečenje sa 1 tabletom.

Više informacija o leku Nalgesin® S možete pronaći ovde.

Nalgesin S, 10 tableta kutija
Bol nalgesin banner

Bol je kao napast.

Zaustavite ga pre nego što se pojača.

Nalgesin® S. Brzo rešenje za bol.

VIŠE

Zašto vas boli?

Nosilac dozvole za lek:
KRKA-FARMA D.O.O. BEOGRAD,
Jurija Gagarina 26/V/II,
Beograd

Doziranje:
Uobičajeno doziranje je 1 tableta na svakih 8 do 12 sati.
Ukoliko je potrebno, kao početna doza se mogu uzeti 2 tablete, a ako simptomi i dalje traju može se uzeti još po jedna tableta nakon 12 sati. Ne sme se uzimati više od 3 tablete za 24 sata.Deca uzrasta iznad 12 godina sa telesnom masom preko 50 kg.

Način primene:
Lek Nalgesin® S se uzima oralno, najbolje tokom ili neposredno nakon obroka sa dosta vode ili mleka.

Obaveštenje
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama,merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom, ili farmaceutom.

Krka, d. d.

Sva prava zadržana. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto