Bolovi u kolenu, laktu ili drugim zglobovima

Reumatski bolovi

Bol u zglobovima je obično prolazan i ne ostavlja posledice kada se otkloni uzrok.

Bol u zglobovima obično nastaje zbog oštećenja zgloba usled naprezanja i prekomerne fizičke aktivnosti.

Najčešće su pogođeni veliki zglobovi, kao što su kukovi i kolena. Sportske povrede, npr. padovi i udarci, obično prouzrokuju bolove u ramenu i laktu.

Dugotrajni bolovi u zglobovima obično su izazvani degenerativnim reumatskim stanjima (artritis, artroza). Njihovom nastanku doprinose godine, naprezanje i oštećenje hrskavice zgloba, ali i genetski faktori.

Bol je obično prouzrokovan degenerativnom promenom van zgloba. Za ove probleme je karakterističan bol u mišićnim tetivama koje su vezane za butnu kost, rame ili lakat. Obično ih prati napor na poslu ili prilikom vežbanja.

Naprezanje i trošenje zgloba obično dovode do bola u kolenu

Ova vrsta bola je česta kod sportista koji imaju najveće opterećenje na kolenima (npr. trkači, skijaši, biciklisti, fudbaleri itd.).

Drugi uzroci:

  • oštećenje, trošenje i degenerativne promene hrskavice zgloba,
  • ravni tabani,
  • prekomerna težina.
Bol u kolenu naprezanjem i trosenjem zgloba

Šta možete da uradite ako patite od bola u kolenu

Odmor i mirovanje

Odmor i mirovanje mogu da pomognu ako je povreda manja, ali trebalo bi da budu kratkotrajni, kako bi se izbegle dalje komplikacije zbog duge neaktivnosti.

hladna obloga

Ako osetite napor, trebalo bi da prekinete aktivnost koja ga prouzrokuje. Bol možete da ublažite hladnom oblogom i/ili masažom ledom. Možete da nastavite sa svojim aktivnostima kada bol prestane.

masaža

Za degenerativne promene se savetuje masaža i tople obloge. Naprezanje kolena možete da smanjite ako smanjite prekomernu težinu. Nakon toga se savetuje bavljenje fizičkom aktivnošću, što će ojačati mišiće zgloba i povećati čvrstinu i fleksibilnost zgloba.


Preveliko naprezanje je najčešći uzrok bola u laktu

sportista

Tetive i hrskavica zgloba lakta ne mogu dovoljno brzo da se prilagode sili koju mogu da razviju mišići. Zahvaćena tkiva otiču i prouzrokuju bol, koji je čest kod fizičkih radnika i sportista.

upala

Bol u laktu takođe može biti uzrokovan upalom zglobnih kesica ispunjenih tečnošću, kao i infekcijom, uganućem ili istrošenošću zgloba (artroza).

Šta možete da uradite ako patite od bola u laktu

hlađenje

Prekinite aktivnost koja izaziva bol. Obično bude dovoljno da hladite i masirate bolno mesto nekoliko puta dnevno.

vežbanje

Bol u laktu takođe može biti uzrokovan upalom zglobnih kesica ispunjenih tečnošću, kao i infekcijom, uganućem ili istrošenošću zgloba (artroza).

Nalgesin® S za bol u zglobovima

Ako osetite veoma jak bol, obavezno uzmite Nalgesin® S na vreme da biste ga ublažili. Blagovremena terapija povećava verovatnoću da vam kasnije neće trebati veća doza.

Brz početak delovanja

Aktivni sastojak leka Nalgesin® S je naproksen (u obliku natrijumove soli). On se brzo razlaže i omogućava brzo rešenje za bol.

Dugotrajno dejstvo

Prednost leka Nalgesin® S je njegovo dugotrajno delovanje, što znači da je dovoljno da ga uzimate na 8 ili 12 sati. To je važno kada su u pitanju bolovi u zglobovima, pošto terapija obično duže traje. Dugotrajno dejstvo leka Nalgesin® S vam omogućava da spavate bez bolova, što znači da možete dobro da se odmorite tokom noći.

Antiinflamatorno dejstvo

On ima i antiinflamatorno dejstvo koje smanjuje upalu, koja se često javlja kod bola u zglobovima.

Uobičajena doza je 1 tableta na 8–12 sati. Ako osetite veoma jak bol, možete prvo da uzmete dvostruku dozu – 2 tablete leka Nalgesin® S istovremeno ili u razmaku od jednog sata. Nakon 8 –12 sati nastavite lečenje sa 1 tabletom.

Više informacija o leku Nalgesin® S možete pronaći ovde.

Nalgesin S, 10 tableta kutija
Bol nalgesin banner

Bol je kao napast.

Zaustavite ga pre nego što se pojača.

Nalgesin® S. Brzo rešenje za bol.

VIŠE

Zašto vas boli?

Nosilac dozvole za lek:
KRKA-FARMA D.O.O. BEOGRAD,
Jurija Gagarina 26/V/II,
Beograd

Doziranje:
Uobičajeno doziranje je 1 tableta na svakih 8 do 12 sati.
Ukoliko je potrebno, kao početna doza se mogu uzeti 2 tablete, a ako simptomi i dalje traju može se uzeti još po jedna tableta nakon 12 sati. Ne sme se uzimati više od 3 tablete za 24 sata.Deca uzrasta iznad 12 godina sa telesnom masom preko 50 kg.

Način primene:
Lek Nalgesin® S se uzima oralno, najbolje tokom ili neposredno nakon obroka sa dosta vode ili mleka.

Obaveštenje
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama,merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom, ili farmaceutom.

Krka, d. d.

Sva prava zadržana. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto