Menstrualni bolovi

Menstrualni bolovi

Menstruacija može da bude praćena i glavoboljom, mučninom i dijarejom.

  • Bolni ciklusi (dismenoreja), poznati i kao menstrualni grčevi ili menstrualni bolovi, predstavljaju čest problem povezan sa ženskim reproduktivnim organima.
  • Iako čak do 90% žena ima ovaj problem, većina njih ne traži medicinsku pomoć
  • Intenzitet menstrualnih bolova ima tendenciju da se smanjuje tokom godina.

Prostaglandini su glavni uzrok menstrualnih bolova

Tokom normalnog menstrualnog ciklusa nivo određenih prirodnih hemijskih jedinjenja (npr. prostaglandina) raste, što dovodi do pojave bola.

Prostaglandini sužavaju krvne sudove u materici i oni se skupljaju. Tako se smanjuje i protok kiseonika i hranljivih materija, što dovodi do pojačanih kontrakcija materice, što na kraju dovodi do bolova. Povećana koncentracija prostaglandina povećava osetljivost nervnih završetaka, što takođe utiče na osećanje bola.

Saveti za ublažavanje menstrualnih bolova

vežbanje i istezanje

Vežbanje i istezanje povećavaju protok krvi i oslobađaju hormone povezane sa osećanjem sreće, a pomažu i u smanjenju intenziteta menstrualnih grčeva.

jastučići za grejanje

Jastučići za grejanje pomažu u ublažavanju menstrualnih grčeva i bolova, a poboljšavaju i cirkulaciju.

joga i meditacija

Neke vrste vežbanja, kao što su joga i meditacija ili masaža ili akupunktura, takođe mogu da pomognu u ublažavanju menstrualnih bolova.

određena vrsta hrane

Određene vrste hrane bogate vitaminima E, B1, B6 i magnezijumom mogu da smanje trajanje i intenzitet menstrualnih bolova.

nemasna hrana

Osim toga, nemasna hrana može da ima pozitivan uticaj na trajanje i intenzitet menstrualnih bolova.

Nalgesin® S za menstrualne bolove

Nema svrhe da trpite menstrualne bolove ili da vam oni određuju kao ćete da provodite dane. Rešite se bolova na vreme, kada još nisu previše jaki. Tako povećavate verovatnoću da vam kasnije neće trebati veća doza.

Brz početak delovanja

Nalgesin® S brzo ublažava bol. Aktivni sastojak leka Nalgesin® S je naproksen (u obliku natrijumove soli). On se brzo razlaže i omogućava brzo rešenje za bol.

Dugotrajno dejstvo

Prednost leka Nalgesin® S je njegovo dugotrajno delovanje, što znači da je dovoljno da ga uzimate na 8 ili 12 sati. To je veoma važno kada imamo u vidu menstrualne bolove, pošto grčevi obično traju od 12 do 72 sata. Njegovo dugotrajno dejstvo drži bol pod kontrolom i tokom spavanja.

Antiinflamatorno dejstvo

Za razliku od paracetamola ima i antiinflamatorno dejstvo. Zaustavlja stvaranje prostaglandina, uzroka menstrualnih bolova.

Lek Nalgesin® S uzmite odmah kada se javi bol. Tokom prvih dana ciklusa uzimajte Nalgesin® S na 8–12 sati. Uobičajena doza je jedna tableta. Ako imate veoma jake bolove, možete prvo da uzmete dvostruku dozu – 2 tablete leka Nalgesin® S istovremeno ili u razmaku od jednog sata. Nakon 8–12 sati nastavite lečenje sa 1 tabletom.

Više informacija o leku Nalgesin® S možete pronaći ovde.

Nalgesin S, 10 tableta kutija
Bol nalgesin banner

Bol je kao napast.

Zaustavite ga pre nego što se pojača.

Nalgesin® S. Brzo rešenje za bol.

VIŠE

Zašto vas boli?

Nosilac dozvole za lek:
KRKA-FARMA D.O.O. BEOGRAD,
Jurija Gagarina 26/V/II,
Beograd

Doziranje:
Uobičajeno doziranje je 1 tableta na svakih 8 do 12 sati.
Ukoliko je potrebno, kao početna doza se mogu uzeti 2 tablete, a ako simptomi i dalje traju može se uzeti još po jedna tableta nakon 12 sati. Ne sme se uzimati više od 3 tablete za 24 sata.Deca uzrasta iznad 12 godina sa telesnom masom preko 50 kg.

Način primene:
Lek Nalgesin® S se uzima oralno, najbolje tokom ili neposredno nakon obroka sa dosta vode ili mleka.

Obaveštenje
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama,merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom, ili farmaceutom.

Krka, d. d.

Sva prava zadržana. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto