Kako ublažiti glavobolju povezanu sa stresom?

Kako ublažiti glavobolju povezanu sa stresom?

Verovatno imate neke dane sa previše događaja – čim se jedan završi, prelazite na drugi. Nije čudno što vas ponekad boli glava. Ovu činjenicu je potvrdila i savremena nauka – previše posla, premalo sna i preskakanje obroka mogu da prouzrokuju blage glavobolje.

Precizan uzrok ove vrste glavobolje još nije poznat, mada znamo pod kojim okolnostima i u kojim stanjima mogu da se jave. Najnovija istraživanja pokazuju da bol putuje od tačaka aktivacije u mišićima glave i vrata.

Stres izaziva reakciju u organizmu zbog koje se svi mišići grče, čak i oni koji se nalaze na vrhu glave. Različite vrste hrane, aktivnosti ili drugi faktori stresa mogu takođe da doprinesu napetosti u mišićima glave i vrata. Neki ljudi mogu da osete glavobolju već od lošeg držanja zbog dugog rada na računaru ili duge vožnje. Drugi faktori koji mogu da je izazovu uključuju konzumiranje alkohola, naprezanje očiju, zamor, pušenje ili emotivni stres.

Ovu vrstu glavobolje može da ublaži bilo šta što opušta mišiće glave i vrata. Pokazalo se da su joga, meditacija i duboko disanje efikasni u sprečavanju i ublažavanju glavobolje. Redovne vežbe joge sa meditacijom smanjuju broj otkucaja srca i brzinu disanja, čime se snižava i krvni pritisak. Pomažu vam da imate više energije, da se osećate manje umorno i pod stresom, da bolje spavate i, samim tim, da se osećate bolje.

Možete sebi da pomognete i na druge načine: stavite hladne vlažne obloge ili kockice leda zamotane u peškir na vrat ili čelo. To će smiriti receptore bola i ublažiti bol. Masaža je isto korisna, pošto opušta mišiće i smanjuje napetost. Osim tehnika opuštanja, za glavobolje može biti korisna i redovna fizička aktivnost, naročito na otvorenom.

Mirovanje se ne preporučuje kod glavobolja povezanih sa stresom, pošto neće pomoći u ublažavanju bola. Mirovanje je korisno samo kod migrene, ozbiljnog oblika glavobolje koja se pogoršava fizičkom aktivnošću.

Ako ove mere ne pomognu ili ako je bol suviše jak, morate da uzmete lek protiv bolova.

Pročitajte i Zašto je važno da na vreme kažete NE bolu

Stres izaziva reakciju u organizmu zbog koje se svi mišići grče, čak i oni koji se nalaze na vrhu glave.

Redovite vežbe ublažavaju glavobolju

Mirovanje se ne preporučuje kod glavobolja povezanih sa stresom, pošto neće pomoći u ublažavanju bola.

Bol nalgesin banner

Bol je kao napast.

Zaustavite ga pre nego što se pojača.

Nalgesin® S. Brzo rešenje za bol.

VIŠE

Zašto vas boli?

Nosilac dozvole za lek:
KRKA-FARMA D.O.O. BEOGRAD,
Jurija Gagarina 26/V/II,
Beograd

Doziranje:
Uobičajeno doziranje je 1 tableta na svakih 8 do 12 sati.
Ukoliko je potrebno, kao početna doza se mogu uzeti 2 tablete, a ako simptomi i dalje traju može se uzeti još po jedna tableta nakon 12 sati. Ne sme se uzimati više od 3 tablete za 24 sata.Deca uzrasta iznad 12 godina sa telesnom masom preko 50 kg.

Način primene:
Lek Nalgesin® S se uzima oralno, najbolje tokom ili neposredno nakon obroka sa dosta vode ili mleka.

Obaveštenje
Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama,merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom, ili farmaceutom.

Krka, d. d.

Sva prava zadržana. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto